Εκπαιδευτικοί

Subscribe to Εκπαιδευτικοί feed
Ο διαδικτυακός τόπος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας
Updated: 13 min 59 sec ago

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ 86ης Γενικής Συνέλευσης (23-26 Ιουνίου 2017)

5 hours 14 min ago

Αριθ. Πρωτ. 1246 

Αθήνα 29/03/2017

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με τα άρθρα 33, 34, 37, 38, 40 του Καταστατικού της Δ.Ο.Ε., καλούμε τους Αντιπροσώπους των Συλλόγων - Μελών της, στην 86η Τακτική Γενική Συνέλευση του Κλάδου, στις 23, 24, 25 και 26 Ιουνίου 2017, στην Αθήνα, για λήψη αποφάσεων στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

Η Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με το άρθρο 37, παράγραφος 1 του Καταστατικού της Δ.Ο.Ε., βρίσκεται σε απαρτία, αν παραβρίσκεται σ’ αυτή το ½ του συνόλου των Αντιπροσώπων  των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της Δ.Ο.Ε., ανεξάρτητα από ποια μέλη προέρχονται οι παρόντες.

           Σας αποστέλλουμε την προσωρινή Η.Δ., καθώς και τις εισηγήσεις της Δ.Ο.Ε. στα θέματά της. Οι Σύλλογοι,  το αργότερο ως τις 15Μαΐου 2017  θα πρέπει να αποστείλουν τις προτάσεις τους, για να εγγραφούν ως θέματα στην Οριστική Ημερήσια Διάταξη (Άρθρο 35 του Καταστατικού της Δ.Ο.Ε.). 

 

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ 86ης Γενικής Συνέλευσης

 

 

Εργατική Πρωτομαγιά

6 hours 11 min ago

 

Αθήνα 27/04/2017

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Εργατική Πρωτομαγιά

 

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί όλους τους συναδέλφους να τιμήσουν το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, συμμετέχοντας στα κατά τόπους συλλαλητήρια που γίνονται σε όλη τη χώρα.

            Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την πλήρη ανατροπή των μνημονίων.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

 

Από τη Δ.Ο.Ε. 

Ανακοίνωση – Συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς

Ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αναπληρωτών – άνοιγμα του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΣΥΔ

8 hours 5 min ago

Αρ. Πρωτ. 1294

Αθήνα 27/04/2017

Προς

1. Τον Υπουργό Παιδείας

κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνο 

2. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αναπληρωτών – άνοιγμα του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΣΥΔ

Το ΔΣ της Δ.Ο.Ε. ύστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες πολλών αναπληρωτών συναδέλφων μας, επισημαίνει την απαράδεκτη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία απορρίπτει το αίτημά τους για νέο άνοιγμα του πληροφορικού συστήματος του ΟΠΣΥΔ, ώστε:

  • Να προσμετρηθεί ολόκληρη η προϋπηρεσία των αναπληρωτών συναδέλφων που εργάζονται κατά το φετινό σχολικό έτος
  • Να γίνει η εγγραφή στους πίνακες όσων έχουν αποκτήσει πτυχίο έπειτα από τη θερινή εξεταστική των πανεπιστημιακών τμημάτων.
  • Να συμπληρωθούν επιπλέον στοιχεία, όπως για παράδειγμα η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου. Για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι, επίσης,  απαράδεκτη η στάση του ΔΟΑΤΑΠ που δεν προχωρά στην αναγνώριση μεταπτυχιακών τίτλων που του έχουν υποβληθεί εδώ και πολύ καιρό και κωλυσιεργεί.

Η απαράδεκτη επιμονή του Υπουργείου Παιδείας να μένει αμετακίνητη για  τα παραπάνω θέματα είναι τεράστιο ζήτημα για τη Δ.Ο.Ε. αφού οι ενέργειες που απαιτούνται, δεν κοστίζουν τίποτε αλλά αντίθετα διευκολύνουν τους συναδέλφους αναπληρωτές.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση όλων των παραπάνω δίκαιων αιτημάτων

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ανακοίνωση σε μορφή PDF

 

Εγκύκλιος για την υλοποίηση του προγράμματος ΕΥΖΗΝ

Wed, 26/04/2017 - 14:41

Αρ. Πρωτ. 1291

Αθήνα 26/04/2017

Προς

1. Τον Υπουργό Παιδείας

κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνο 

2. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Εγκύκλιος για την υλοποίηση του προγράμματος ΕΥΖΗΝ

        Για μια ακόμη φορά το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι υποχρεωμένο να αναφερθεί στην υλοποίηση του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, το οποίο είναι πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα «υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας».

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει εκδώσει σειρά ανακοινώσεων επί του θέματος (29/3/2013, 4/3/2014, 21/3/2015, 30/5/2016) εκφράζοντας έντονο προβληματισμό σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ προχώρησε και στην κατάθεση προσφυγής ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την επιχειρηματολογία της οποίας η Αρχή με απόφασή της στις 2/10/2014 υιοθέτησε, σε μεγάλο βαθμό και κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε σειρά ενεργειών που έκαναν σαφές ότι η εφαρμογή του προγράμματος δεν μπορεί να έχει γενικευμένο και υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Παρά το πλήθος των ενεργειών της Δ.Ο.Ε., το Υπουργείο Παιδείας, δυστυχώς, συνεχίζει και φέτος την υλοποίηση του προγράμματος προχωρώντας σε αποστολή εγκυκλίου στα σχολεία τον Απρίλιο (παρότι ως ημερομηνία της εγκυκλίου αναφέρεται 22/3/2017). Ως διάστημα διεξαγωγής του προγράμματος έχει οριστεί η περίοδος 15/3/2017 έως 15/6/2017.

Τονίζουμε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι οι εκπαιδευτικοί  καλούνται να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα χρονοβόρο, με αμφίβολα δεδομένα και με ανατροπή της ροής του προγράμματος των σχολικών μονάδων αλλά και να προβούν σε μετρήσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο σχετικό οδηγό αξιολόγησης σωματικής και φυσικής κατάστασης, πέρα και έξω από τα δεδομένα του προγράμματος του σχολείου. Το νέο στοιχείο στη φετινή εγκύκλιο είναι ότι η υλοποίηση του προγράμματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συμπλήρωση (σύμφωνα με την εγκύκλιο) του υποχρεωτικού ωραρίου εκπαιδευτικών Π.Ε.11 που δεν ανήκουν στη σχολική μονάδα γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό αφενός γιατί το μήνα Απρίλιο είναι πρακτικά αδύνατον να μην έχει γίνει πλήρης κατανομή των σχολικών ωρών στους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων, αφετέρου γιατί το πρόγραμμα χρησιμοποιείται ως αφορμή μετακινήσεων εκπαιδευτικών για μια ακόμη φορά.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δηλώνει ότι:

•         Πρώτο μέλημα των εκπαιδευτικών είναι να διασφαλίσουν την ομαλή  λειτουργία του δημόσιου σχολείου που πλήττεται από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις.

•         Η υλοποίηση του προγράμματος ΕΥΖΗΝ δεν ανήκει στα υποχρεωτικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών.

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση της σχετικής εγκυκλίου και στην αναστολή εφαρμογής του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, το οποίο είναι φανερό πως δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρότατες επιφυλάξεις για τους στόχους, τις μεθόδους και τη χρήση των δεδομένων που αφορούν τους μαθητές.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ανακοίνωση σε μορφή PDF

Σχετικά με τον ορισμό δικαστικών αντιπροσώπων για την διενέργεια εκλογών των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Τρίτη, 25/04/2017 - 10:13

Αρ. Πρωτ. 1265

Αθήνα 24/04/2017

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Σχετικά με τον ορισμό δικαστικών αντιπροσώπων για την διενέργεια εκλογών των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι από τη δημοσίευση του Ν. 4446/2016 (ΦΕΚ Α΄240/22-12-2016 άρ.52) ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, που διενεργούν εκλογές στις Α΄βάθμιες, Β΄βάθμιες και Γ΄βάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν ορίζονται πλέον δικαστές από το αρμόδιο δικαστήριο – πρωτοδικείο αλλά δικηγόροι, που ορίζονται από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

            Συνεπώς, για τις εκλογές, που πρόκειται να λάβουν χώρα εντός του 2017, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να  διεξάγουν τις αρχαιρεσίες τους, θα υποβάλλουν αίτηση για ορισμό δικαστικών  αντιπροσώπων (δικηγόρων) στον Δικηγορικό Σύλλογο της Έδρας του Συλλόγου.

Την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου με την οποία θα ορίζονται οι δικηγόροι για την πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών θα πρέπει ο Σύλλογος, οπωσδήποτε, να την αποστείλει στη  Δ.Ο.Ε. μαζί με τα πρακτικά εκλογής αντιπροσώπων, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα κατά την αναγνώρισή τους.

Σημειώνεται, ότι δεν είναι δυνατός ο ορισμός δικηγόρου για την διενέργεια αρχαιρεσιών με άλλον τρόπο, πέραν του ορισμού από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο. 

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ανακοίνωση σε μορφή PDF

Καθυστέρηση της ανακοίνωσης καταβολής β’ δόσης λειτουργικών δαπανών στις σχολικές μονάδες

Wed, 12/04/2017 - 10:48

Αρ. Πρωτ. 1258

Αθήνα 12/04/2017

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα : Καθυστέρηση της ανακοίνωσης καταβολής β’ δόσης λειτουργικών δαπανών στις σχολικές μονάδες

           

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την επανάληψη, για μια ακόμη φορά, του απαράδεκτου φαινομένου  της καθυστέρησης καταβολής των κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων. Συγκεκριμένα δεν έχει, καν, ανακοινωθεί ακόμη η καταβολή της β’ δόσης του 2017.

Παρά το γεγονός ότι στις κατά καιρούς συζητήσεις ακόμα και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αναγνωρίζει  ότι τα χρήματα δεν επαρκούν (ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά με το βαρύ χειμώνα και με τις έκτακτες ανάγκες που δημιουργεί η λειτουργία των ΔΥΕΠ), καμιά ενέργεια δε γίνεται στην κατεύθυνση της έγκαιρης απόδοσής τους στα σχολεία.

Τονίζουμε, επίσης, ότι τα προβλήματα ελλιπούς χρηματοδότησης ενισχύονται από τη δυσλειτουργία στο σύστημα απόδοσης των χρημάτων από τους Δήμους στις σχολικές μονάδες. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, τα διαφορετικά, κατά περίπτωση, σκεπτικά στον τρόπο χρηματοδότησης, η αδιαφάνεια που επικρατεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις στη διαχείριση των κονδυλίων από τους Δήμους, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Η κυβέρνηση (μέσω των αρμόδιων Υπουργείων) οφείλει να παρέμβει ώστε τα σχολεία να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις ανάγκες τους και να λειτουργούν ομαλά.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ανακοίνωση σε μορφή PDF

 

Εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας για «διαφήμιση» συνεδρίου με θέμα «Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση»

Fri, 07/04/2017 - 16:41

Αρ. Πρωτ. 1255

Αθήνα 07/04/2017

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας για «διαφήμιση» συνεδρίου με θέμα  «Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση»

  

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει την ενέργεια του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Παντή να «διαφημίζει» με εγκύκλιό του προς τους εκπαιδευτικούς, συνέδριο και μάλιστα με οικονομικό κόστος για όσους το παρακολουθήσουν, που πραγματοποιεί αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία με θέμα «Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση» (!!!).  Είναι δικαίωμα της κάθε εταιρείας να διοργανώνει τις δράσεις που αποφασίζει (η συγκεκριμένη, το ΕΛ.Π.ΠΟ. προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης με δίδακτρα) και φυσικά είναι δικαίωμα του οποιουδήποτε να τις παρακολουθεί. Αυτό που είναι αδιανόητο είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας μέσα από την άσκηση του θεσμικού του ρόλου να αναγορεύεται, έστω και έμμεσα, σε συνεργάτη της όποιας εταιρείας.

Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι το συνέδριο που «διαφημίζει» ο Γενικός Γραμματέας (μέλος της κυβέρνησης που όταν ως κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση μαχόταν  μαζί με το εκπαιδευτικό κίνημα κατά της αξιολόγησης – χειραγώγησης) έχει ως θέμα του την αξιολόγηση στην εκπαίδευση.

Θυμίζουμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι η δέσμευσή του προς τη Δ.Ο.Ε. για κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της  αξιολόγησης – χειραγώγησης παραμένει μια ακόμη ανεκπλήρωτη υπόσχεση της κυβέρνησης και ότι κάθε σχετική με την αξιολόγηση συζήτηση που γίνεται εντός του πλαισίου αυτού παραπέμπει ευθέως σε χειραγώγηση. Όταν, μάλιστα, φτάνει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου να την ενισχύει, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αποτελεί παρά μέρος της συνολικής στάσης της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα.

Καταδικάζουμε τη διαφήμιση των πληρωμένων προγραμμάτων για την εφαρμογή της αξιολόγησης από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, καλούμε τον ίδιο να ανακαλέσει άμεσα την εγκύκλιο και τον κύριο Υπουργό Παιδείας να φροντίσει ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον αλλά και να υλοποιήσει άμεσα τη δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της  αξιολόγησης – χειραγώγησης.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ανακοίνωση σε μορφή PDF

Πιέσεις προς τους εκπαιδευτικούς και αυθαίρετες ενέργειες της διοίκησης της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων

Thu, 06/04/2017 - 13:51

Αρ. Πρωτ. 1253

Αθήνα 06/04/2017

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Πιέσεις προς τους εκπαιδευτικούς και αυθαίρετες ενέργειες της διοίκησης της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων

  

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., έπειτα από την ενημέρωση που είχε από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. της Αθήνας, σχετικά με τις πιεστικές και απαράδεκτου ύφους εντολές που δέχονται οι διαχειριστές/στριες των σχολικών κοινοτήτων (Διευθυντές/ντριες-Προϊστάμενες/οι) που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αθηναίων για να προχωρήσουν σε ηλεκτρονική καταχώρηση των τιμολογίων που αφορούν το σχολείο τους σε σύστημα συγκεκριμένης εταιρείας μέχρι τις 10 κάθε μήνα, υπό την απειλή, μάλιστα, της σύνδεσης της χρηματοδότησης με την έγκαιρη η μη καταχώρηση, τονίζει τα παρακάτω:

  • Αμέσως μόλις μας έγινε γνωστό το ζήτημα αποστείλαμε προς τις σχολικές μονάδες (28-3-2017) γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε. με την οποία, ανάμεσα σε άλλα, γίνεται σαφές ότι οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων οφείλουν «…να αποστέλλουν στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα στην Σχολική Επιτροπή φωτοτυπία της κατάστασης εισπράξεων και πληρωμών που περιλαμβάνει τις κινήσεις του προηγούμενου μήνα, να αποστέλλουν στην Σχολική Επιτροπή εντός του πρώτου 15νθημέρου του Ιανουαρίου του επόμενου έτους τα πρωτότυπα των καταστάσεων εισπράξεων και πληρωμών με τα αντίστοιχα παραστατικά και να διαχειρίζονται τα χρήματα, που κατανέμονται στην σχολική μονάδα για τις λειτουργικές της δαπάνες. Πέραν, ωστόσο, των ως άνω αναλυτικά εκτιθέμενων αρμοδιοτήτων δεν δύνανται (ελλείψει σχετικής αρμοδιότητας) και δεν υποχρεούνται (ελλείψει σχετικής νομοθετικής προβλέψεως) να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, που σχετίζεται με την διοικητική ή άλλη υποστήριξη της Σχολικής Επιτροπής, η οποία σημειωτέον δεν αποτελεί την προϊστάμενη αρχή των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, αφού αυτοί υπάγονται λειτουργικά και οργανικά στο Υπουργείο Παιδείας.».
  •   Θα πρέπει οι υπεύθυνοι του Δήμου Αθηναίων και όλων των Δήμων της Ελλάδας, να συνειδητοποιήσουν ότι οι εκπαιδευτικοί  δεν είναι υπάλληλοι της σχολικής επιτροπής και, φυσικά, δε δέχονται εντολές από κανέναν εκτός της διοικητικής ιεραρχίας του Υπουργείου Παιδείας.
  •  Αποδεικνύεται από τον τρόπο με τον οποίο «λειτουργεί» η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, η ορθότητα της απόφασης της 85ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Ο.Ε. κατά της ενοποίησης των Σ.Ε. της Αθήνας σε μια ενιαία και, τελικά, δυσλειτουργικής Σ.Ε.
  •  Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας στην κατανομή των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες στις σχολικές μονάδες και, φυσικά, την άμεση απόδοση του συνόλου τους με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία και δίχως αυθαίρετες παρακρατήσεις και περικοπές. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν όλοι οι Δήμοι οι οποίοι με αυθαίρετες ενέργειες καταδικάζουν τις σχολικές μονάδες σε οικονομικό μαρασμό.

               Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλύπτει πλήρως τους διαχειριστές/στριες των σχολικών κοινοτήτων (Διευθυντές/ντριες-Προϊστάμενες/ους)  στο να μην εφαρμόσουν τις εντολές της προέδρου της Σ.Ε. για καταχώρηση των τιμολογίων στο ηλεκτρονικό σύστημα κάτι που είναι εκτός των όσων προβλέπονται από το νόμο σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ανακοίνωση σε μορφή PDF

Κήρυξη 3ωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας

Fri, 31/03/2017 - 15:09

Αρ. Πρωτ. 1251

Αθήνα 31/03/2017

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Κήρυξη 3ωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας 

   Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε, ύστερα από αιτήματα πολλών Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. και προκειμένου, αφενός να οργανωθούν οι δράσεις και τα συλλαλητήρια  που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα για την ανάδειξη του τεράστιου ζητήματος των μόνιμων διορισμών αφετέρου να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι ώστε να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις  διαμαρτυρίας – συλλαλητήρια που διοργανώνονται από τη Δ.Ο.Ε. και την Ο.Λ.Μ.Ε. την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις ,

αποφασίζει

   να κηρύξει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας την Τρίτη 4/4/2017 για τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις 3 πρώτες του απογευματινού – ολοήμερου.

   Με τον ίδιο τρόπο διαμορφώνεται και η στάση εργασίας της Τετάρτης 5/4/2017.

   Οι τοπικοί σύλλογοι στο πλαίσιο αυτό μπορούν να κηρύξουν επιπλέον στάσεις εργασίας για τη διευκόλυνση των συναδέλφων. 

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ανακοίνωση σε μορφή PDF

 

 

Απάντηση στην επιστολή του Υπουργού Παιδείας

Thu, 30/03/2017 - 20:17

Αρ. Πρωτ. 1250

Αθήνα 30/03/2017

Προς

Τον Υπουργό Παιδείας

κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

 

Απάντηση στην επιστολή του Υπουργού Παιδείας

Κύριε Υπουργέ,

Σε απάντηση της επιστολής που μας απευθύνατε τονίζουμε τα παρακάτω:

  • Στην πρόσφατη συνάντησή μας στις 7/3/2017 το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είχε θέσει υπόψη σας μια σειρά από εξαιρετικής σημασίας ζητήματα τα οποία απασχολούν τον κλάδο των εκπαιδευτικών της Π.Ε. . Η άμεση πραγματοποίηση όλων των μόνιμων διορισμών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση, η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής – 14χρονου σχολείου, η αύξηση των δαπανών για την παιδεία, η κατάργηση των Υ.Α. για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, η κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης – χειραγώγησης, η επιτακτική ανάγκη στήριξης της Ειδικής Αγωγής, η απόδοση οργανικών θέσεων στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, η αλλαγή της αναλογίας των μαθητών ανά εκπαιδευτικό σε 1:20 για το Δημοτικό και 1:15 για το Νηπιαγωγείο, η εξίσωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της Π.Ε. με αυτό των εκπαιδευτικών της Δ.Ε., η ανάγκη περιορισμού στο ελάχιστο των ελαστικών μορφών εργασίας, τα τεράστια προβλήματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών  (άδειες, περίθαλψη, επίδομα θέσης ευθύνης, κλπ.) και η ανάγκη της κατοχύρωσης ίσων δικαιωμάτων με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, η εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων, η επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, η εκπαίδευση των ελληνοπαίδων του εξωτερικού, είναι ζητήματα που απασχολούν όλους τους εκπαιδευτικούς και χρήζουν άμεσων απαντήσεων και λύσεων από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.  
  • Στις 20/3/2017, έχοντας υπόψη τις πιέσεις που ασκούνται από ομάδες συμφερόντων και με δεδομένο το αίτημα της Δ.Ο.Ε. για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και 14χρονο σχολείο, σας απευθύναμε αίτημα για συνάντηση μα αποκλειστικό θέμα την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, στο οποίο ακόμη δεν μας έχετε απαντήσει και δεν έχετε ορίσει συνάντηση.
  • Την Τετάρτη 29/3/2017 με εμβόλιμη τροπολογία  σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «ρυθμίστηκαν» με καταστροφικό τρόπο θέματα κομβικής σημασίας για την εκπαίδευση τα οποία έχουν να κάνουν με την αμφισβήτηση της αναγνώρισης του βασικού πτυχίου ως μοναδικού προσόντος διορισμού στην εκπαίδευση.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται κατανοητό και από τον πιο ανυποψίαστο ότι στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αφενός δε δίνονται λύσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στα, από χρόνια, συσσωρευμένα προβλήματα, αφετέρου δημιουργούνται και νέα δεδομένα τα οποία δεν μπορούν παρά να μας βρουν αντίθετους.

Αυτά τα ζητήματα είναι η θεματολογία συζήτησης που προτάσσει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Σε σχέση με το Νόμο για την Επιλογής Στελεχών (4327/2015) η Δ.Ο.Ε. με την τοποθέτηση του Προέδρου της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής είχε προειδοποιήσει την, τότε, πολιτική ηγεσία για την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων.

 Το θέμα της επιλογής των στελεχών δεν μπορεί να αποτελέσει για τη Δ.Ο.Ε. κατεπείγον ζήτημα που θα προταχθεί σε σχέση με όλα τα κυρίαρχα αιτήματά της. Άλλωστε για το θέμα έχουμε τοποθετηθεί.

Περιμένουμε, λοιπόν, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να καλέσει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε συνάντηση για όλα  τα θέματα που έχουμε θέσει υπόψη της με πρώτα αυτά της προσχολικής αγωγής και των ρυθμίσεων σχετικά με την πρόσληψη αναπληρωτών (αφού η πολιτική ηγεσία, δυστυχώς, επιλέγει να λειτουργεί με καταστροφική μονομέρεια) . Στη σειρά των θεμάτων που θα συζητηθούν, σαφέστατα, θα περιλαμβάνεται και το ζήτημα της επιλογής των στελεχών αφού πρώτα δοθούν απαντήσεις και δεσμευθεί η πολιτική ηγεσία για λύσεις στα μείζονα ζητήματα της εκπαίδευσης. 

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ανακοίνωση σε μορφή PDF