Γαβρόγλου: Εισαγωγή στα ΑΕΙ με εθνικό απολυτήριο

Για την κατάργηση των πανελλαδικών Εξετάσεων, το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Γαβρόγλου στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδεία, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελούν «οι αλλαγές στο Λύκειο και ένα ισχυρό απολυτήριο. Γι’ αυτό αναμορφώνουμε τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, μειώνουμε δραστικά τα μαθήματα στις δύο τελευταίες τάξεις και δίνουμε περισσότερο χρόνο για το κάθε μάθημα, για να μπορούμε να εμβαθύνουμε. Αλλάζουμε τον τρόπο και το περιεχόμενο διδασκαλίας».

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι «είναι απαραίτητο το Λύκειο να απονέμει ένα αξιόπιστο εθνικό απολυτήριο […] Οι μαθητές θα λαμβάνουν το απολυτήριο από το σχολείο τους και με αυτό θα εισάγονται στα πανεπιστήμια. Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα τριών ετών».

Για τις επιθέσεις που δέχεται σχετικά με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο ίδιος απάντησε το εξής: «Δεν μπορώ να ανεχτώ την κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι συντελείται ένα “πραγματικό έγκλημα” – δικά του λόγια – στον χώρο των πανεπιστημίων με αυτό το νομοσχέδιο. Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα;» , ενώ παρατηρεί ότι «το σοβαρό ζήτημα είναι αν η ακαδημαϊκή κοινότητα αποδέχεται το νομοσχέδιο. Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό ναι.

Τέλος, ανέφερε ότι τάσσεται «υπέρ της ενίσχυσης της Δημόσιας Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, της ενίσχυσης της έρευνας και της διασύνδεσής της με την ανάπτυξη. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι άλλων κομμάτων το “υψηλό όραμα”. Και λυπάμαι όταν τους ακούω να κατασυκοφαντούν τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία όχι μόνον έχουν προσφέρει τόσα πολλά στην ελληνική κοινωνία, αλλά και συνεχώς διακρίνονται διεθνώς».

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

http://www.efsyn.gr/arthro/eisagogi-sta-aei-me-ethniko-apolytirio

 

Dates: 
17/07/2017 - 09:00
Add to Calendar