Η επόμενη ημέρα της διαβούλευσης για το μάθημα της Ιστορίας

Στη σύνταξη του τελικού σχεδίου για το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος της Ιστορίας προχωρά η αρμόδια επιτροπή του ΙΕΠ μετά τη λήξη της σχετικής διαβούλευσης. Στο πλαίσιο του διαλόγου έγιναν δυο συναντήσεις με αρμόδιους φορείς. Στην πρώτη (26-04-2017) προσκλήθηκαν εκπρόσωποι Πανεπιστημιακών Τμημάτων, ενώ στη δεύτερη (15-05-2017) σχολικοί σύμβουλοι (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και εκπρόσωποι επιστημονικών ενώσεων.

Το υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωσή του, τονίζει πως «Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ομιλητές αποδέχθηκαν την ανάγκη αλλαγής των υπαρχόντων Προγραμμάτων Σπουδών, επεσήμαναν τις αδυναμίες του μαθήματος στην τωρινή μορφή του, συναίνεσαν στις προτεινόμενες αλλαγές και τοποθετήθηκαν θετικά απέναντι στη γενικότερη φιλοσοφία του προτεινόμενου Σχεδίου» ενώ οι παρατηρήσεις, τα σχόλια και οι ενστάσεις που κατατέθηκαν η επιτροπή δήλωσε ότι θα τα λάβει λάβει υπόψη «προκειμένου να καταθέσει μία νεότερη εκδοχή του Σχεδίου, η οποία θα αποτελεί προϊόν της διαβούλευσης.»

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα διαφωνίες με αρμόδιους φορείς που δε γεφυρώθηκαν. Η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων τονίζοντας πως «οι προτάσεις της δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί υπόψη στο σχέδιο» επιμένει στη θέση της και προβαίνει σε αυστηρή κριτική του προτεινόμενου σχεδίου μιλώντας για κινδύνους «ιδεολογικοποίησης και ιδεολογικής κατασκευής της Ιστορίας.

Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει: «Η νέα αντίληψη για την Ιστορία και τη διδασκαλία της, που κυριαρχεί στα Προγράμματα Σπουδών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, βασίζεται στην κατανόηση, κατά κύριο λόγο, του παρόντος, στην αναζήτηση ταυτοτήτων και στην βιωματική προσέγγιση, γεγονός που καταλήγει σε μια ιδεολογική κατασκευή και σε υποκειμενικές σχετικιστικές αλήθειες. Πρόκειται για μια χρηστική, ιδεοληπτική ιστορία σύμφωνα με την οποία τα επιστημονικά κριτήρια δεν θεωρούνται αναγκαία.»

Κατά την άποψή μας –συνεχίζει- «ο νέος πρέπει να ερευνά την ιστορική αλήθεια βασιζόμενος σε συγκριτικά στοιχεία και όχι στη μυθοπλασία και την ατομική οπτική. Πρέπει να μάθει να επικοινωνεί με βάση τα κριτήρια εγκυρότητας των σκέψεων, προτάσεων και νοημάτων και όχι με υποκειμενική συναισθηματική φόρτιση.»

Καταλήγει επισημαίνοντας: «Το να κατανοήσουν σήμερα οι νέοι την παθολογία, την τραγωδία, το «τραύμα» του πολέμου και την προσωρινή ισορροπία, την οποία επιφέρει η αλληλεγγύη, είναι ένα μέρος της ιστορικής προσέγγισης και αν εμείνουμε σ’ αυτό, εξετάζουμε την Ιστορία μονόπλευρα. Το ουσιαστικό στοιχείο της Ιστορίας είναι η αναζήτηση των αιτίων και των κινητήριων δυνάμεων, οι οποίες οδηγούν τους ισχυρούς σε άδικες πράξεις.

Η μονομερής ανάδειξη και αναζήτηση των ταυτοτήτων είναι μια υποκειμενική περιοριστική και διαχειριστική τάση, η οποία είναι δυνατόν να λειτουργήσει διασπαστικά, παραγνωρίζοντας τα καθολικά δικαιώματα των ανθρώπων εν γένει και τους κοινωνικούς τους αγώνες.

Η ρευστή αντίληψη για την Ιστορία, ο κατακερματισμός και ο διαχωρισμός των ιστορικών υλικών, των πηγών, των γνώσεων και η άρνηση της ενοποιημένης σύνθεσης και εξήγησης οδηγεί στην ιδεολογικοποίηση και ιδεολογική κατασκευή της Ιστορίας και, κατά συνέπεια, στη σύγχυση και στην αδυναμία εξήγησης των ιστορικών γεγονότων.»

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - Άννα Ανδριτσάκη

http://www.efsyn.gr/arthro/i-epomeni-imera-tis-diavoyleysis-gia-mathima-...

 

Dates: 
18/05/2017 - 08:45
Add to Calendar