Επιλογή Σελίδας

Περίπου 300 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου, 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, 2ο ΕΠΑΛ Ιλίου και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και στελέχη του Ιδρύματος Λαμπράκη, συμμετείχαν εθελοντικά, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στον καθαρισμό της παραλίας «Μαρίκες» στη Ραφήνα. 

Η δράση οργανώθηκε από το Ίδρυμα Λαμπράκη, ως μέλος του Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρ. Αθ. Κ. Λασκαρίδη. Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2019 (International Coastal Cleanup-ICC), μία πρωτοβουλία του Ocean Conservancy  που συντονίζει η HELMEPA από το 1991 στην Ελλάδα κάθε Σεπτέμβριο/Οκτώβριο.

Το Ίδρυμα Λαμπράκη διαμόρφωσε το πλαίσιο δράσης των μαθητών και κάλυψε τα έξοδα του εθελοντικού καθαρισμού, περιλαμβανομένου του εξοπλισμού και των εξόδων μετακίνησης των μαθητών. Πριν την πραγματοποίηση του καθαρισμού οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με τη σκοπιμότητα, αλλά και το σωστό τρόπο διεξαγωγής του. Τέθηκε υπόψη τους το Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων, το οποίο θα χρησιμοποιούσαν, ώστε να είναι σε θέση να το συμπληρώσουν, ενώ ενημερώθηκαν σχετικά με τον τρόπο συλλογής και χαρακτηρισμού των απορριμμάτων. Έλαβαν συγκεκριμένες οδηγίες για τα φύκια που υπήρχαν στην παραλία, τα οποία αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος και δεν είναι σκόπιμο να απομακρύνονται και χωρίστηκαν σε ομάδες των 5, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας.

Υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Γ΄Αθήνας, κ. Ιωάννας Ντίνου και της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, κ. Βέρας Βορύλλα, και των εκπαιδευτικών τους, οι μαθητές συμπλήρωσαν τα δελτία καταγραφής απορριμμάτων με ιδιαίτερη σπουδή. 

Η χρήση του συγκεκριμένου Δελτίου έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Δικτύου για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενιαία προσέγγιση στην αποτύπωση και καταχώρηση των απορριμμάτων από μέρους όλων των φορέων που οργανώνουν καθαρισμούς ακτών, αφού μέσω των δελτίων αυτών συλλέγονται στατιστικά δεδομένα που αξιοποιούνται για τη χάραξη και τη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών. Παράλληλα, η διαδικασία αυτή βοηθά τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν το εύρος των αντικειμένων, αλλά και τα είδη της συμπεριφοράς που δημιουργούν θαλάσσια απορρίμματα και επομένως τους καθιστά πιο υπεύθυνους στη διαχείριση των απορριμμάτων αυτών.

Με υπευθυνότητα και κέφι, οι μαθητές συγκέντρωσαν συνολικά 30 σακούλες με απορρίμματα και πήραν το δρόμο της επιστροφής αφήνοντας την παραλία καθαρή και ένα χαμόγελο αποτυπωμένο στα χείλη παιδιών και μεγάλων!