Error message

Deprecated function: Function create_function() is deprecated in eval() (line 1 of /home/epaideia/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

Οι εθελοντές – φοιτητές που κάνουν πράξη τον ακαδημαϊκό προσανατολισμό

Εσύ ξέρεις τι θέλεις να σπουδάσεις; Με αυτό το ερώτημα έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες μαθητές λυκείου και γυμνασίου καθώς πλησιάζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Πόσοι από εμάς όμως σκεφτήκαμε στα φοιτητικά μας χρόνια ότι τελικά δεν ήταν η Σχολή μας όπως την περιμέναμε; Πόσοι από εμάς σκεφτήκαμε ότι εάν γνωρίζαμε το περιεχόμενο των σπουδών μας, ενδεχομένως να είχαμε αλλάξει γνώμη και να είχαμε επιλέξει κάτι διαφορετικό; Πόσοι από εμάς μάθαμε ότι είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε και άλλα πράγματα παράλληλα με τις σπουδές μας για να αναπτύξουμε τις δεξιότητες μας και να εμπλουτίσουμε το βιογραφικό μας;

 

Η φοιτητική εθελοντική οργάνωση Unique Minds δημιουργήθηκε έτσι ώστε να καλύψει αυτό το κενό. Συναντήσαμε τους φοιτητές οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις τρεις Unique Days οι οποίες διεξάγονται για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά και μας ενημέρωσαν για την αναγκαιότητα του ακαδημαϊκού προσανατολισμού, για τη δομή της οργάνωσης αλλά και για την ανταπόκριση από τους σημερινούς μαθητές και μελλοντικούς συμφοιτητές τους.

 

Στο Incubator του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βρεθήκαμε με την Κλεοπάτρα Γκιξάνα που είναι υπεύθυνη για την Unique Day του ΟΠΑ, τον Μάνο Τσιμπαριώτη που είναι υπεύθυνος για την ημερίδα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την Αριάδνη Φατσή που είναι υπεύθυνη για την ημερίδα των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Όλοι τους αποτελούν εθελοντές – φοιτητές και ενεργά μέλη της οργάνωσης.

«Η Unique Minds αποτελεί μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με εθελοντές – φοιτητές από αρκετά τμήματα Σχολών, η οποία ιδρύθηκε το 2017. Εστιάζουμε στον ακαδημαϊκό προσανατολισμό έτσι ώστε οι μαθητές να μάθουν λεπτομέρειες για τα τμήματα επιλογής τους μέσω των μαρτυριών των ίδιων των φοιτητών. Συγκεκριμένα, επισκεπτόμαστε σχολεία όπου κάνουμε ενημερώσεις στους μαθητές αλλά διεξάγουμε και τις ημερίδες, τις Unique Days. Στις Unique Days, οι μαθητές επισκέπτονται πανεπιστήμια όπου οι φοιτητές τους ενημερώνουν για τα τμήματα τους και υπάρχει διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις.» 

 

Οι ενεργοί εθελοντές – φοιτητές αγγίζουν πλέον τους 220. Ο καθένας δουλεύει σε μία διαφορετική ομάδα.

«Δεχόμαστε αιτήσεις στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς όπου γίνεται ένα κάλεσμα στους φοιτητές. Μετά από το πρώτο στάδιο όπου επιλέγονται οι φοιτητές, ξεκινάμε να εργαζόμαστε προς τις κατευθύνσεις που έχουμε θέσει» , μας εξηγεί η Κλεοπάτρα.

 

«Αρχικά, επισκεπτόμασταν σχολεία και φροντιστήρια αλλά η πρόσβαση στους χώρους της εκπαίδευσης ήταν δύσκολη. Εγώ σκεφτόμουν ότι ως μαθήτρια θα ήθελα πολύ να είχα μία παρόμοια εμπειρία και να γνώριζα καλύτερα τη σχολή που θα δήλωνα. Πλέον, έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Μας προσεγγίζουν από μόνοι τους οι μαθητές, οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί.» 

 

«Μέχρι στιγμής, οι Unique Days έχουν υλοποιηθεί μόνο στην Αθήνα. Παρόλα αυτά, έχουμε πραγματοποιήσει επισκέψεις σε σχολεία της επαρχίας όπως στην Κέρκυρα, στην Τήνο, στην Καβάλα και στη Θήβα.» μας ενημερώνει η Αριάδνη.

 

«Για αυτό το λόγο, έχουμε μία ξεχωριστή ενότητα, το Unique Learning. Αποτελεί μία ενότητα με βίντεο γνωριμίας με τις σχολές έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα παιδιά από όλες της γωνιές της Ελλάδας να  γνωρίσουν τις σχολές που επιθυμούν.»

 

Οι Unique Days

 

Ο Μάνος μας εξηγεί τη δομή που έχουν οι ημερίδες. Αρχικά, ο μαθητής κάνει μία ηλεκτρονική αίτηση για την ημερίδα που τον ενδιαφέρει. Στην αίτηση δηλώνει τα στοιχεία του και το workshop που θέλει να παρακολουθήσει. Η ημερίδα ξεκινάει με έναν Ανοιχτό Διάλογο – Open Dialogue όπου οι μαθητές συνομιλούν με τους φοιτητές για διάφορα θέματα.

 

«Καθώς είμαστε αρκετά κοντά σε ηλικίες, έχουν το θάρρος να μας ρωτήσουν διάφορα πράγματα. Επίσης, εμείς θυμόμαστε αρκετά καλά όσα νιώθαμε και σκεφτόμαστε σε αυτή την ηλικία οπότε μπορούμε να τους προσεγγίσουμε καλύτερα.»

 

Στη συνέχεια, διεξάγονται τα workshops τα οποία είναι διαδραστικά εργαστήρια ή προσομοιώσεις.  Έτσι έχουν μία ρεαλιστική αντιμετώπιση της φοιτητικής και ακαδημαϊκής ζωής. Αρκετές φορές εκτός από φοιτητές, παρουσιάζονται και διάφορα βραβευμένα προτζεκτ ή έργα Συλλόγων.

 

«Αυτό γίνεται για να κατανοήσουν ότι εκτός από το αυστηρό ακαδημαϊκό πλαίσιο, τα φοιτητικά χρόνια είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αναπτύξουν και άλλες δεξιότητες. Να γίνουν δημιουργικοί, να καινοτομήσουν, να συνεργαστούν, να βρουν πράγματα που τους αρέσουν και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους.» τονίζει η Κλεοπάτρα

 

Φέτος, ο αριθμός μαθητών που θα λάβει μέρος στις ημερίδες είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο  έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 650 μαθητές και 70 γονείς, στη Νομική 120 μαθητές ενώ στο ΟΠΑ 200 μαθητές. Εκτός από μεμονωμένες συμμετοχές, θα έρθουν ομαδικά τάξεις από σχολεία ή/και φροντιστήρια.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις το σημαντικό είναι να αναλάβει την πρωτοβουλία ο εκπαιδευτικός και να κινητοποιήσει μαθητές και γονείς.» συμφωνούν και οι τρεις.

 

Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι οι χορηγοί τους αλλά και οι συνεργάτες τους. Οι χορηγοί μας βοηθούν κυρίως μέσω της προσφοράς της τεχνογνωσίας τους αλλά και με προσφορά σε είδος όπως πχ οι εκτυπώσεις που κάνουμε για τις Unique Days.

 

Φτάνοντας στο τέλος, θα μας μιλήσει ο κάθε ένας ξεχωριστά για την εμπλοκή τους στο έργο της Unique Minds.

«Προσωπικά αγαπώ τον εθελοντισμό. Μέσα από τον εθελοντισμό έμαθα τα περισσότερα και σημαντικότερα πράγματα.» λέει η Κλεοπάτρα.

 

Ο Μάνος συνεχίζει «Εγώ βρίσκομαι εδώ από την ίδρυση της Unique Minds. Έχω μάθει πολλά πράγματα και αναπτύσσω διαρκώς τις δεξιότητες μου. Με άγγιξε ιδιαίτερα το όραμα της οργάνωσης γιατί τα παιδιά έχουν μεγάλη πίεση να δηλώσουν και να επιλέξουν υψηλόβαθμες σχολές ακόμα και όταν δε γνωρίζουν τι ακριβώς γίνεται σε αυτή τη σχολή. Αντιλαμβάνομαι ότι όσο προσφέρω, τόσο αυτό γίνεται ένα κομμάτι της ζωής μου.»

 

Μέσω της Unique Minds, πολλά παιδιά έχουν αλλάξει το αντικείμενο των σπουδών τους. Η οργάνωση έφερε κάτι πρωτόγνωρο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

« Η ημερίδα των Ανθρωπιστικών Επιστημών θα γίνει φέτος για πρώτη φορά. Είναι κάτι που θα ήθελα να το είχα κι εγώ όταν ήμουν μαθήτρια.» είπε η Αριάδνη

 

Ποιο είναι όμως το όραμα της Unique Minds;

 

«Θα θέλαμε να υπάρχει παρουσία της Unique Minds σε όλες τις πόλεις της χώρας. Να μπορούν οι μαθητές να έχουν μία επαφή με τη σχολή που θέλουν να διαλέξουν. Θα θέλαμε να υπάρξει μία χούφτα ανθρώπων από κάθε σχολή που θα θέλει να δώσει τα φώτα της στους μαθητές.»

 

Οι ημερομηνίες των Unique Days:

 

  • UNIque Day για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τις σχολές Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής, Ψηφιακών Συστημάτων, πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Πρυτανείας στην Πολυτεχνειούπολη, Ζωγράφου.
  • UNIque Day Ανθρωπιστικών Σπουδών για τις σχολές Ψυχολογίας, Νομικής, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολιτικών Επιστημών. Θα πραγματοποιηθεί 4 Μαΐου, στο ALBA, Ξενίας 6, Αθήνα.
  • UNIque Day για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θα πραγματοποιηθεί στο ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κεφαλληνίας 46, Αθήνα.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Unique Minds εδώ.

 

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην Επιστημονική Συνεργάτιδα του e-paideia, Γεωργία Γλεούδη

Dates: 
Tuesday, 23 April, 2019 - 14:15