Syroskidz 2018: Το Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων

Δεύτερη χρονιά και το ¡syroskidz! μεγαλώνει και απλώνεται! Οι δράσεις αυξάνονται σε αριθμό και πραγματοποιούνται σε περισσότερα σημεία της Σύρου. Συνεργασίες με σημαντικούς φορείς και πρόσωπα που ειδικεύονται στην παιδαγωγική και την ψυχαγωγία των παιδιών το κάνουν ακόμα καλύτερο.

Φέτος, ένα ακόμα φεστιβάλ συνεργάζεται μαζί μας, το Eye’s Walk Digital Festival, και μας προσφέρει ένα public game, ένα γιγάντιο μαγικό παιχνίδι στον δημόσιο χώρο της Άνω Σύρου με θέμα τη βιομηχανική ιστορία της Σύρου για παιδιά από 10 χρόνων και πάνω, με τις οικογένειές τους ή την παρέα τους.

Ξανά μαζί μας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros με τρία εργαστήρια, στη Βάρη, στον Γαλησσά και στο Κίνι, εργαστήρια που όλα τα παιδιά αγαπούν για την πρωτοτυπία και την καινοτόμο σκέψη τους.

Μια ακόμα καινούργια συνεργασία, με την Παιδική Πινακοθήκη της Ελλάδας, που θα οδηγήσει έργα των παιδιών μας στην 1η Ολυμπιάδα Παιδικής Ζωγραφικής, τον Οκτώβριο στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας. Η  Υπαίθρια Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής 4 στη Βάρη γίνεται εφαλτήριο δημιουργίας με ευρύτερες διαστάσεις.

Τέλος, το ¡syroskidz! on tour είναι πλέον γεγονός! Το πρώτο Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων ταξιδεύει στην Κύθνο, την Κίμωλο, τη Σίφνο, την Ηρακλειά και τη Δονούσα, από τις αρχές Αυγούστου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με επιλεγμένες δράσεις.

Πρόγραμμα Σύρου: 

Παρασκευή 27/7
Βάρη, 18:00

Πάρτι έναρξης με μουσική, χορό, face painting και ξυλοπόδαρο
Κατασκευές καλωσορίσματος
Εργαστήρια, με το Animasyros-International Animation Festival+Agora
Εγκαίνια Υπαίθριας Έκθεσης Παιδικής Ζωγραφικής 4
Απονομή αναμνηστικών επαίνων συμμετοχής στην έκθεση

Σάββατο 28/7
Γαλησσάς, 11:00

Παιχνίδια, αθλητικές δραστηριότητες, κατασκευές
Εργαστήρια, με το Animasyros-International Animation Festival+Agora
Kids yoga
Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών So Easy
Άνω Σύρος, Αγία Τριάδα (Πιάτσα), 20:00
«Europe Started Here!» Παιχνίδι στον δημόσιο χώρο για μικρούς και μεγάλους, από το Eye’s Walk Digital Festival, Φοίνικας, 21:00
Παράσταση Καραγκιόζη, από τον Λαογραφικό Όμιλο «Σοφία της Παράδοσης»

Κυριακή 29/7
Κίνι, 11:00

Παιχνίδια, δραστηριότητες, κατασκευές
Πειράματα με τις επιστήμες
Εργαστήρια, με το Animasyros-International Animation Festival+Agora
Φρουτοσύνθεση
Ερμούπολη, 19:00

Θεματικά εργαστήρια, από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου:
Κατασκευή μικρογραφιών εθνικών ενδυμασιών – κοσμημάτων, παραδοσιακών εθίμων μέσα από ιστορίες
Παραδοσιακά παιχνίδια – επίδειξη και σύνδεση των σημερινών παιχνιδιών με τα παιχνίδια της αρχαιότητας
Δημιουργία και εικονογράφηση παραμυθιού
Ερμούπολη, Πεζόδρομος Πρωτοπαπαδάκη, 20:30

«Από την καρδιά στις νότες», αφήγηση παραμυθιού με ζωντανή μουσική
Συναυλία παιδικών τραγουδιών

*Τα παιχνίδια  του ¡syroskidz! σχεδιάζονται και υλοποιούνται από παιδαγωγούς.

Στάσεις σε άλλα νησιά:

Κύθνος: 6, 7 Αυγούστου 2018
Κίμωλος: 26 Αυγούστου 2018
Σίφνος: 27 Αυγούστου 2018
Ηρακλειά: 24 Σεπτεμβρίου 2018
Δονούσα: 25 Σεπτεμβρίου 2018

 

Κατόπιν μεγάλης ζήτησης και μετά τη μεγάλη επιτυχία του φετινού θερινού καλλιτεχνικού σχολείου ζωής του ξεχωριστού summer camp για παιδιά από 5-14 ετών, όπου πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και Ιούλιο, ανακοινώθηκε η συνέχεια του από τις 27 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018.

Το ξεχωριστό camp για παιδιά από 5-14 ετών από τις Μορφές Έκφρασης του Θωμά Κινδύνη, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση αλλά και με την Τέχνη. Μουσικές, τραγούδια, χοροί, παραμύθια και μύθοι εμπλουτίζουν την πολιτισμική εμπειρία των παιδιών και καλλιεργούν την επικοινωνία, τα συναισθήματα, τη συνύπαρξη με τους ανθρώπους και την επαφή τους με τη Φύση.

Οι καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών ξεκινούν φέτος μέσα σ’ ένα πανέμορφο δάσος πολύ κοντά στην πόλη, στον υπέροχο Βοτανικό Κήπο Διομήδους στο Χαϊδάρι. Τα παιδιά χωρίζονται σε μικρά ηλικιακά γκρουπ (10-15 ατόμων για τα μικρά παιδιά 5-10 ετών και 15-20 άτομα για τα μεγάλα παιδιά 11-14 ετών), τα οποία ακολουθούν τις ιδιαιτερότητες της ηλικίας της κάθε ομάδας.

Η επαφή των παιδιών με τις Τέχνες & την φύση είναι ένα απαραίτητο στάδιο για την εσωτερική τους ανάπτυξη. Έτσι, 5η χρονιά φέτος για το καλλιτεχνικό μας Camp, και η προσοχή μας θα κινηθεί γύρω από τη Φύση, τον Πολιτισμό και τις Τέχνες.

Τη διαμόρφωση του προγράμματος έχει αναλάβει η Θεατροπαιδαγωγός, Άννα Σεβαστή Τζίμα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Θωμά Κινδύνη.

Τρόπος λειτουργίας του καλλιτεχνικού camp

Η προσέλευση των παιδιών γίνεται από τις 8:00 και ολοκληρώνεται το αργότερο στις 8:55. Στο διάστημα αυτό τα παιδιά χωρίζονται στις ομάδες τους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινάει στις 9:00 και ολοκληρώνεται στη 13:00. Μετά τη 13:00 όσοι γονείς το επιθυμούν μπορούν να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους, ανά 1 ώρα. Όσα παιδιά παραμένουν μετά τη 13:00 θα φάνε το μεσημεριανό τους και στη συνέχεια ακολουθούν το πρόγραμμα φύλαξης μέχρι το αργότερο στις 16:00 (ελεύθερο παιχνίδι, οργανωμένα παιχνίδια από τους εμψυχωτές, ανάγνωση βιβλίων και παραμυθιών, ελεύθερη ζωγραφική κ.α.).

*Τα παιδιά παραλαμβάνονται καθημερινά από την είσοδο του Βοτανικού κήπου Διομήδους από τον υπεύθυνο του camp και στη συνέχεια τα παραλαμβάνει ο υπεύθυνος της ομάδας τους για να ξεκινήσει το ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα του 5ου Καλλιτεχνικού camp των Μορφών Έκφρασης

Το καλλιτεχνικό camp ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχθεί τα παιδιά από τις 8:00 έως τις 8:50 και στις 9:00 το πρωί ξεκινάει καθημερινά το πρόγραμμα του, με τα λεγόμενα «παιχνίδια καλημέρας» όλα τα παιδιά συμμετέχουν για να γνωριστούν, να γίνουν ομάδα, να προσανατολιστούν στον χώρο και φυσικά να αυξήσουμε την διάθεση μας και το κέφι.

Θα ακολουθήσουν τα εργαστήρια, τα παιδιά ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν θα παρακολουθούν μέσα στην ημέρα 3 καλλιτεχνικά εργαστήρια, ενώ κάθε Τετάρτη το πρόγραμμα αλλάζει αφού είναι η ημέρα περιπάτου και παρατήρησης, έχουν σχεδιαστεί όμορφες δράσεις μέσα στον κήπο, όπου θα ζωγραφίσουμε στη φύση, θα φυτέψουμε, θα γνωρίσουμε πουλιά κ.α. Ενώ τις Παρασκευές στις 14:00 είστε οι επίσημοι προσκεκλημένοι μας στις παρουσιάσεις που θα κάνουμε (μικρές παραστάσεις, εκθέσεις κ.α.) με τα έργα των παιδιών. Καθημερινά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στη 1:00 όπου και αποχωρούν και όσα παιδιά δεν μένουν στην φύλαξη. Τα παιδιά που θα παραμείνουν θα φάνε και στην συνέχεια θα απασχοληθούν με διάφορες δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης αλλά και  με ελεύθερο παιχνίδι έως τις 16:00.

Τα εργαστήρια που θα παρακολουθήσουν τα παιδιά είναι:

Θέατρο: Συναισθήματα, παραμύθια, μικροί ρόλοι, θεατρικό παιχνίδι, δραματοποίηση, αυτοσχεδιασμός, μικρά ποιήματα, γλωσσοδέτες.
Μουσική: Μουσικά παιχνίδια, μικρή ορχήστρα Orff, τραγούδι, εργαστήρι κρουστών, Μουσική & Φαντασία, Κατασκευές μουσικών οργάνων
Κίνηση: Δημιουργική Κίνηση, Παραδοσιακός χορός, Capoeira, Κίνηση και Φαντασία, Κίνηση & Επικοινωνία
Εικαστικά: Εργαστήριο Ζωγραφικής, Γλυπτική, Μικροί ντετέκτιβ και αποτυπώματα, Εικαστικό εργαστήριο επικοινωνίας, Μάσκες, σκηνικά αντικείμενα.
Εργαστήρι Επικοινωνίας: Παιχνίδια επικοινωνίας, τσουβαλοδρομίες, σκυταλοδρομίες, παραδοσιακά παιχνίδια.

Το κάθε παιδί μπορεί να παρακολουθήσει κατ’ επιλογή 1 ή 2 εβδομάδες.

1η εβδομάδα 27 – 31 Αυγούστου 2018
2η εβδομάδα 03 – 07 Σεπτεμβρίου 2018

*Καθημερινά υποδοχή των παιδιών από τις 8:00 -8:50 / Έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος : στις 9:00 έως τη 13:00. Δυνατότητα φύλαξης έως τις 16:00.

 

Dates: 
16/07/2018 - 10:30
Add to Calendar