Error message

Deprecated function: Function create_function() is deprecated in eval() (line 1 of /home/epaideia/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

Απόψεις

Νικόλας Ρώσσης: “Όταν η ανάγνωση γίνεται σαν αγγαρεία, πώς περιμένουμε το παιδί να την αγαπήσει;”

Μεγάλωσε στο Διόνυσο Αττικής όταν εκεί υπήρχαν μόνο χωματόδρομοι, γεννήτριες για δυο ώρες ρεύμα και σύννεφα αντί παιδιών για φίλοι. Το σχολείο ήταν μακριά, η σχολική βιβλιοθήκη όμως στάθηκε ένας πραγματικός Μεσσίας για εκείνη την εποχή που όποιος την έζησε έχει ανταμώσει με έναν κατακερματισμένο πλούτο. Και μεγάλωσε, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ευλογηθεί.

Greek

Το νηπιαγωγείο ως «κοινωνική επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο» και ο ρόλος των ΕΣΠΑ στη συντήρηση του διπλού δικτύου στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση

της Σταυρούλας Δομούζη
 
Τον Φεβρουάριο του 2018 ψηφίστηκε στον νόμο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής η διετής φοίτηση των νηπίων (4-6 ετών), η οποία θα γίνει σταδιακά υποχρεωτική στο δημόσιο νηπιαγωγείο από το σχολικό έτος 2018-19. Με την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης (άρθρο 33) συμπληρώνεται σε νομικό επίπεδο ένα πάγιο, εδώ και δεκαετίες, αίτημα του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος[1].
 
Greek

Ένας θεσµός που αξίζει να στηριχτεί

Μια αξιόλογη λύση για σπουδές και επαγγελµατική αποκατάσταση στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ
Τα διετή προγράµµατα σπουδών, τα οποία θα λειτουργήσουν από τη νέα ακαδηµαϊκή χρονιά σε διάφορα πανεπιστήµια στην Αττική και στην περιφέρεια, δίνουν µια αξιόλογη λύση για σπουδές και επαγγελµατική αποκατάσταση στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στα ΑΕΙ της χώρας.

Greek

Μια νέα ατζέντα για την Εκπαίδευση

Τώρα που ο ψευδεπίγραφος προοδευτισμός μάς άφησε χρόνους, ήρθε ο καιρός να ξεδιαλύνουμε το τοπίο και στην εκπαίδευση. Να το απαλλάξουμε από τις νοηματικές στρεβλώσεις που άφησαν πίσω τους οι ιδεοληψίες και οι παρωχημένες αντιλήψεις: να ανατάξουμε τραυματισμένους θεσμούς∙ να ανοιχτούμε σε νέες ιδέες∙ να δοκιμάσουμε καινούριες πολιτικές, αξιοποιώντας παράλληλα τις θετικές εμπειρίες του παρελθόντος.

Greek

Η ανακύκλωση ως μάθημα του νηπιαγωγείου γίνεται μάθημα ζωής για το σπίτι

Λένε ότι τα παιδιά μπορούν να σε διδάξουν πολλά πράγματα αν έχεις τη διάθεση να τα ακούσεις. Κάποια από αυτά τα γνωρίζεις αλλά έχεις ξεχάσει την αξία τους και χρειάζεται να τα επαναφέρει στην καθημερινότητα ο παιδικός λόγος που με όλη την αφέλεια και την αθωότητα περιγράφει καλύτερα την αλήθεια που ήδη ξέρεις. Ο γιος μου διδάχτηκε την ανακύκλωση στο νηπιαγωγείο και έφερε μαζί του στο σπίτι ερωτήσεις που μας θύμισαν τη δική μας ευθύνη σε ό τι αφορά το περιβάλλον και την προστασία του.   

 

Greek

Θ. Βερέμης: Να επιστρέψει η βάση του δέκα

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Θάνος Βερέμης δήλωσε στα «ΝΕΑ»:

Greek

Σοφία Κατζάνη: Διώκομαι γιατί δίδαξα στα παιδιά ανθρωπιά

Ένα πρωί με φώναξαν, στο γραφείο του Διευθυντή, όπου μας περίμενε μια ομάδα γονέων. Ήταν πολύ επιθετικοί και μας κατηγόρησαν γιατί την προηγουμένη είχαμε προσπαθήσει να καθησυχάσουμε τα παιδιά τους τα οποία ήταν ανήσυχα «μήπως κολλήσουν αρρώστιες» από τα προσφυγόπουλα που επρόκειτο να φοιτήσουν στο σχολείο μας (Ηχητικό)

Greek

H δικτατορία της υποχρεωτικής ευτυχίας

Η διαρκής αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας υπονομεύει τη σταθερότητα των ανθρώπινων και κοινωνικών δικτύων αφού οι άνθρωποι παύουμε να βλέπουμε και να υπολογίζουμε και να συναισθανόμαστε τους συνανθρώπους μας - οι επισημάνσεις δύο έγκριτων κοινωνιολόγων-ψυχολόγων 

 

 

Greek

Pages